Groeiende resistentie aidsremmer Afrika

De resistentie van hiv tegen een van de meest gebruikte aidsremmers, tenofovir, neemt toe. Dat blijkt uit een meta-analyse gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases. Eerder deze week noemde eerste auteur dr. Ravi Gupta de resultaten tegenover de BBC ‘zeer zorgwekkend’.

De Nederlandse internist-infectioloog in opleiding dr. Raph Hamers is een van de coauteurs. Hij is verbonden aan het AMC en het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD) en doet onderzoek naar hiv-therapieresistentie in Afrika. Hij werkt momenteel in het Kilimanjaro Christian Medical Center in Tanzania. Hamers legt uit wat er aan de hand is: ‘Hiv is een snel delend virus en maakt bij de vermenigvuldiging van zijn genetisch materiaal allerlei fouten die leiden tot mutaties. Hierdoor kan er snel resistentie optreden. Bij ongeveer 20 procent van de Afrikaanse patiënten die de standaardbehandeling krijgen, wordt het virus na enige tijd niet meer onderdrukt. Anders gezegd, de behandeling faalt. Bij 60 procent van deze groep blijkt het virus resistent tegen tenofovir. Dat is veel, zeker vergeleken met patiënten uit Noord-Amerika en Europa bij wie slechts 20 procent resistentie ontwikkelt.’

Lees het hele artikel in Medisch Contact