Persbericht: Hiv hoort geen taboe meer te zijn

Er rust nog steeds een taboe op het hebben van hiv. Terwijl er tegenwoordig juist goed met hiv te leven is, mits je je laat behandelen. Sterker nog, bij succesvolle behandeling is hiv niet meer overdraagbaar! Daarom brengt het H-TEAM (HIV Transmission Elimination Amsterdam), samen met het platform Man tot Man, twee video’s en drie wenskaarten uit die het stigma rondom hiv moeten wegnemen. Hiermee hoopt het samenwerkingsverband dat mannen die seks hebben met mannen zich sneller laten testen en zo eerder met hun behandeling kunnen beginnen.

Het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland daalt geleidelijk. Toch komen er jaarlijks nog zo’n 900 nieuwe hiv-diagnoses bij. Hierbij begint 45% van de mensen met een hiv-diagnose laat met behandelen, wanneer de afweer al behoorlijk is aangetast. Eind 2015 waren er naar schatting 22.900 mensen die in Nederland met hiv leven. Met het doorbreken van het taboe wil het H-TEAM bereiken dat mensen zich eerder laten testen en sneller met een behandeling beginnen. Naast de wenskaarten, lanceert het H-TEAM twee video’s die laten zien dat hiv heel normaal is én de website www.laatjesneltesten.nl.

Video’s

In de video’s wordt op een speelse manier omgegaan met de vermeende impact die hiv op je dagelijks leven en je seksleven heeft. We zien twee mannen op gesprek bij de hypotheekadviseur en twee jongens die na een nachtje uitgaan bij elkaar in bed belanden.

https://www.youtube.com/watch?v=bN769iOFfSg

https://www.youtube.com/watch?v=5oa5Qy1z64U

Snelle behandeling hiv
De behandeling van hiv is tegenwoordig zo goed, dat leven met hiv voor de meeste mensen weinig belastend is: het is voor hen een chronische aandoening die vaak met één medicijnmoment per dag onder controle is. Bovendien leidt behandeling meestal tot een ondetecteerbare hoeveelheid hiv in het bloed, waardoor je het niet meer aan anderen kunt doorgeven. Directe behandeling biedt daarbij grote voordelen. Zeker, als je net met hiv bent geïnfecteerd. Het immuunsysteem kan zich dan weer snel herstellen, voordat het lichaam schade oploopt.

Wenskaarten te koop

De ‘positieve’ wenskaarten zijn vanaf 12 oktober 2017 te verkrijgen bij het Amsterdamse Scheltema, Savannah Bay in Utrecht en bij de American Book Center filialen in Den Haag en Amsterdam. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het Aidsfonds. Meer informatie op www.laatjesneltesten.nl.